Kreatim – Design Aid kiállítás és vásár

Kreatim 2013Kreatim Designvásár az Átrium filmszínházban, 2013.09.28-án.
https://www.facebook.com/events/443459062438167

A Kreatim – Design elvitelre! az Art Aid Hálózattal összefogva a megalakította a Kreatim – DesignAid kiállítást és vásárt. A DesignAid, a social design különböző területeit vonultatja fel, emellett lehetőséget teremt a műhelyek és a tervezők találkozására, a legjobb minőségű termékek bemutatására, valamint az egyes kézműves területek kommunikációs csatornáinak megnyitására. Az első DesignAid kiállítást és vásárt a 2013-as Design Héten rendezzük meg először az Átrium Film-Színházban.

Az Art Aid Hálózat célja, hogy összekapcsolja azokat, akik a művészet bármely formáját segítő szándékkal alkalmazzák. Összefogjon minden olyan kezdeményezést, amely aktív segítő szándékkal van jelen a szociális, rehabilitációs, terápiás folyamatokban, valamint a művészettel nevelés területén. A hálózat a művészek, művészetterapeuták, pedagógusok és más szakemberek közötti információáramlást segíti, ezzel a szociális hálót erősítve a perifériára szorult embercsoportok védelmében. Az ezen a területen való hálózatépítés arra a megfigyelésre épült, hogy egyre több művész, designer és építész kezd hosszútávon gondolkodó projektekbe, amik egy-egy kisebbségi, mélyszegény, vagy rehabilitáció alatt álló közösség életkörülményeinek javítására hivatottak. A 2013-ban alakult hálózathoz máris több mint 140 szervezet, intézmény, alapítvány, egyéni alkotó és szakember csatlakozott, ami azt mutatja, hogy egyre többen érzik ennek a területnek az alapvető fontosságát.
A rehabilitációban eddig is nagy szerepet játszottak a különböző kézműves műhelyek (kerámia, textil, bőr, papír, vesszőfonás, stb), amelyek szakmai képzést és hátteret biztosítottak, biztos megélhetést kínáltak, ezzel együtt a társadalmi integráció lehetőségét hordozták. A műhelyek saját profilokat alakítottak ki, így jól megkülönböztethető stílusok és tárgytípusok jelentek meg a szövött, csomózott, varrott, újrahasznosított, ragasztott, stb. technológiák használatával. A rehabilitációs műhelyek működtetése egyre nehezebb, hiszen a támogatások feltétele is az önfenntartást irányozza elő, amit a termékek értékesítéséből lehet folyamatossá, fenntarthatóvá tenni.
A Kreatim – Design elvitelre! vásár 2009-ben alakult. Az Iparművészeti Múzeum hagyományos karácsonyi vásárából vált évente többször megrendezett igazi iparművészeti és design kiállítássá és vásárrá, amely már a kezdetektől helyet adott a re- és slow design, a rehabilitációs és social design jelenségeknek, alkotóknak. Így a kezdetektől részt vett a Romani Design, a Retextil, a Cellux csoport, majd később csatlakozott a Szigony Alapítvány, illetve olyan idős művészek is, akik az újszerű kommunikációs eszközök térnyerése miatt kiestek a modern design vásárok látóköréből. A művészek között Munkácsy-, Ferenczy, Rózsa Anna díjasok, Kozma Lajos, és Moholy ösztöndíjasok mutatják be munkáikat.
A Budapesten egyre nagyobb számban szerveződő hétvégi kézműves piacok és vásárok mellett a Kreatim úgy döntött, hogy egy új konstrukcióval jelentkezik; a Kreatim- DesignAiddel, ami a social design különböző területeit vonultatja fel, emellett lehetőséget teremt a műhelyek, mint háttéripar és a tervezők találkozására, valamint a legjobb minőségű termékek bemutatására, az egyes kézműves területek kommunikációs csatornáinak megnyitására. Ezzel együtt szakértők, művészek bevonásával célunk egy minőségi küszöb létrehozása, egy olyan brand megteremtése, amely a csatlakozó szervezetek munkájának minőségét, szakmai hozzáállását is garantálja.
Az Art Aid Hálózat és a Kreatim első közös, nyilvános eseményére a Design Hét keretein belül kerül sor. A Design hét kiemelt témája ebben az évben a Craft, Design és megint Craft leírja azt a területet, amelyre a rehabilitációs műhelyek szerveződnek; egyedi, kisszériás termékek előállítása kisipari háttérrel. Azért is fontos ez, mert a XXI. század egyik kiemelten fontos globális kérdése a munkanélküliség/foglalkoztatás, amire lokálisan megoldást jelent a kreatív ipar, a social design. Ebben a lokalitásra érzékeny gazdasági és társadalmi helyzetben valódi használati értékkel bíró, többgenerációs termékek kerülnek bemutatásra, emellett az egyes műhelyek és alkotók, alkotó csoportok bemutatják eddigi tevékenységüket, a termékek kialakításához vezető utat. Szeretnénk úgy bemutatni minden alkotó műhelyt, hogy az eddig sosem látott teljes paletta láthatóvá váljon! A XXI. század egyik kiemelten fontos kérdése a munkanélküliség/foglalkoztatás és a kreatív ipar.
Egy olyan szakmai napot szervezünk, ahol a social design kiállítást és vásárt művészet terápiás workshopok is kiegészítik.

További információ: http://kreatim.blog.hu/ vagy www.facebook.com/kreatimdesign
Átrium Film-Színház: 1024 Budapest, Margit körút 55., www.atriumfilmszinhaz.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>