4. Supercross zárófutam: Etyekcross

Etyekcross 2014
Szinte még fel sem fogtuk, de már elkezdődött a 2014-es év, a kerékpárosok többsége, nem gondol arra még ilyenkor, hogy bárhol is lehetne ilyenkor versenyezni, erőt összemérni. Én is így voltam ezzel, mígnem pár napja facebookon szembejött egy esemény: Bikepont.hu-Endura Kupa, Etyek, Korda Filmpark. Egy ideje félszemmel nyomon követem a cyclocross hazai alakulását, azonban testközelből még nem volt alkalmam szemlélni e szakágat. Belső indíttatás pedig még annyira sem volt, mert nem szeretek saras lenni, nincs erre megfelelő bringám, és hegyet mászni sem szeretek…
Azonban a rendkívüli helyszín, és Etyek közelsége hamar meggyőzött, hogy legalább fényképezni kimenjek. :)
Budapest belvárosából 35-40 perc alatt kényelmesen ki lehet érni kocsival a Filmstúdió területére. Most, ezen a különleges alkalmon lehetőség volt bejárni a szabadtéri díszleteket: A New York-i utcarészlet, és a középkori városban volt kijelölve a pálya (és persze közte), ennek mentén lehetett bejárni szabadon a terepet. Egy rendkívül fontos szabály volt, mint minden kerékpárversenyen: a kijelölt pályát minden körülmények között szabadon kellet hagyni.
Érdemes volt korán kiérni, a versenyek és pályabejárás elött körbejárni, kideríteni, hogy hol vannak a legjobb részek. Így esett meg, hogy bár mindenki a New York-i díszlett miatt jött, mindenki a középkori részen táborozott le: New York széles utcái mindössze 3 sarkot kaptak a teljes távból, bár többet nem is nagyon lehetett kijelölni, mert a széles utcán nem sok mindent lehet technikázni, ellenben a középkor… Na az fantasztikus volt! Igazán technikás rész volt, laza homokkal, kisköves sóderral, és néhány kavicsos résszel, rengeteg kanyarral, egy átlépős akadállyal. Nézőként is élmény volt, ahogy látja az ember, hogy itt bizony tényleg meg kell küzdeni az előrejutásért.
Etyekcross2014_1BringadivatAz első verseny után még egyszer körbejártam a 3,5 kilométeres pályát, messziről nem nézett ki valami tartalmasnak a “raklapos pályarész” fantázianevű rész, azonban közelről rendkívül aljasnak bizonyult :D
Etyekcross2014_2BringadivatA kábeldobok közötti pályarész olyannyira leszűkült, hogy egyszerre csak egy bringa fért el, ide bizony nem ártott a technikai tudás!
Etyekcross2014_3Bringadivat
Mindez nem hangzik alapjában véve nagy dolognak, azonban amikor megérkezik egy 40 fős mezőny, akkor már elkezdi vakarni a fejét a versenyző, hogy hogyan fogok ide beférni? :) Aki mer, az megpróbál később fékezni, ha egy lassabb versenyző ér be a visszafordítóba, akkor az a többieket is feltartja, oda az addig összeszedett előny, volt aki már inkább leszállva, futva próbált a tömegben előrejutni, több-kevesebb sikerrel.
Összességében véve egy vérprofi versenyen voltam, ahol a különleges helyszín vonzásának köszönhetően kis túlzással annyi fényképész volt a pálya mentén, mint ahány versenyző a terepen, a pálya maga nagyon jó ritmusú, hangulatú és technikás volt (persze azért állóképesség is kellett hozzá). Szerencsére az időjárás is nagyon kegyes volt: annak ellenére, hogy a cyclocross versenyek híresen sarasak, hidegek, nedvesek, igazán kíváló időnk volt így január elején. 9 C°, nagyrészt száraz pálya, reggel napsütés, a versenyek alatt enyhén borult idő, és csak az utolsó futam utolsó 10 percében kezdett el csöpögni az eső.
Nagyon jó volt testközelből látni ezt a versenyt,  kicsit én is kedvet kaptam hozzá, ki tudja, talán ha jövőre is megrendezik, én is elindulok ezen a versenyen.
A Bringadivat képei pedig az eseményről itt találhatóak:
http://www.flickr.com/photos/bringadivat/sets/72157639472999614/

Egy hozzászólás a(z) “4. Supercross zárófutam: Etyekcross” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: A Cyclosaurus | BringadivatBringadivat

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>